Konfiguracja SharpDevelopa - UnitTesty

Dyskusje na temat języka C# oraz biblioteki .NET

Konfiguracja SharpDevelopa - UnitTesty

Postprzez wojtczukmariusz » poniedziałek, 12 czerwca 2017, 17:52

Cześć Arku,
Otwierając Twoje pliki źródłowe w selenium (lekcja 18) natrafiłem na następujące problemy:

2 wariningi
Wystąpiła niezgodność architektury procesora kompilowanego projektu „MSIL” oraz architektury procesora odwołania „C:\Windows\Microsoft.NET\Framework\v4.0.30319\mscorlib.dll”, „x86”. Ta niezgodność może powodować błędy w czasie wykonywania. Rozważ zmianę docelowej architektury procesora projektu przy użyciu Menedżera konfiguracji, tak aby dopasować architektury procesora projektu i odwołań, albo użyj odwołań, których architektury procesora są zgodne z docelową architekturą procesora projektu. (MSB3270)

Wystąpiła niezgodność architektury procesora kompilowanego projektu „MSIL” oraz architektury procesora odwołania „System.Data”, „AMD64”. Ta niezgodność może powodować błędy w czasie wykonywania. Rozważ zmianę docelowej architektury procesora projektu przy użyciu Menedżera konfiguracji, tak aby dopasować architektury procesora projektu i odwołań, albo użyj odwołań, których architektury procesora są zgodne z docelową architekturą procesora projektu. (MSB3270)

1 Error
SetUp : OpenQA.Selenium.WebDriverException : Failed to start up socket within 45000 ms. Attempted to connect to the following addresses: 127.0.0.1:7055
TearDown : System.NullReferenceException : Odwołanie do obiektu nie zostało ustawione na wystąpienie obiektu. - c:\Users\Mariusz\Desktop\selenium\pliki\PierwszaSolucja\PierwszaSolucja\PierwszyTest.cs:91

Generalnie po odpaleniu testu otwiera mi się puste okno chrome!? i nic więcej się nie dzieje;/
wojtczukmariusz
Nowicjusz
 
Posty: 2
Dołączył(a): poniedziałek, 12 czerwca 2017, 17:21

Re: Konfiguracja SharpDevelopa - UnitTesty

Postprzez maciek » poniedziałek, 12 czerwca 2017, 22:08

Witam serdecznie

Co do warningów proszę się nimi nie przejmować - nie są one związane z tym co omawiane jest w kursie.

Natomiast jeśli chodzi o błąd, który się pojawił to aby odpalić testy w chromie trzeba pobrać najnowszego chromedrivera i umieścić go w jakieś lokalizacji na komputerze np. C:\Drivery
Następnym krokiem jest umiejscowienie odpowiedniego kodu w sekcji SetUp

Kod: Zaznacz cały
driver = new ChromeDriver(@"C:\Drivery");
driver.Manage().Timeouts().ImplicitlyWait(TimeSpan.FromSeconds(20));
baseURL = "https://www.google.pl/";


W razie pytań lub problemów zapraszam do kontaktu :)
maciek
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 6
Dołączył(a): sobota, 19 lipca 2014, 11:15

Re: Konfiguracja SharpDevelopa - UnitTesty

Postprzez wojtczukmariusz » wtorek, 13 czerwca 2017, 18:15

Super, pomogło, test działa jak powinien :)
Ale mam jeszcze jeden błąd który pojawia się pow wykanoniu testu (chyba?)

TearDown : System.NullReferenceException : Odwołanie do obiektu nie zostało ustawione na wystąpienie obiektu. - c:\Users\Mariusz\Desktop\selenium\pliki\PierwszaSolucja\PierwszaSolucja\PierwszyTest.cs:93
wojtczukmariusz
Nowicjusz
 
Posty: 2
Dołączył(a): poniedziałek, 12 czerwca 2017, 17:21

Re: Konfiguracja SharpDevelopa - UnitTesty

Postprzez maciek » wtorek, 13 czerwca 2017, 22:20

Proszę spróbować wykomentować linijkę w sekcji teardown:
Kod: Zaznacz cały
Assert.AreEqual("", verificationErrors.ToString());


Jeśli problem się pojawi nadal proszę o przesłanie swojej solucji do mnie to zobaczę co może być nie tak ponieważ - "u mnie działa" :)
maciek
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 6
Dołączył(a): sobota, 19 lipca 2014, 11:15


Powrót do C# .NET

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron