Ciekawe wykorzystanie sortowan :)

Problemy i ich rozwiązania w C++.

Ciekawe wykorzystanie sortowan :)

Postprzez kunegundek » piątek, 15 lutego 2013, 23:38

Siemka. Napisałem sobie taki łatwiutki programik, który sortuje słowa alfabetycznie. Muszę powiedzieć, że takie proste aplikacje to dobre ćwiczenia do zapamiętania zasad działania sortowań :). Użyłem do tego sortowania bąbelkowego, ale prawdopodobnie każde inne by zadziałało :) Poniżej zamieszczę kod. Podawajcie jeśli natraficie na jakieś lepsze rozwiązanie:)

Kod: Zaznacz cały
#include <iostream>
#include <string>

using namespace std;

int main()
{   
   unsigned int ileS;
   
   cout << "Podaj ile chcesz wypisac slow do sortowania alfabetycznego: ";
   cin >>ileS;
   cin.ignore();
   
   string slowa[ileS];
   
   cout << "Podaj slowa do sortowania: " << endl;
   
   for(int i = 0; i < ileS; i++)
   {
      cout << i+1 << " slowo: ";
      cin >> slowa[i];
      cin.ignore();
   }
   
   string tmp = slowa[0];
   
   for(int i = 0; i < ileS-1; i++)
   {
      for(int j = 0; j < ileS-1; j++)
      {
         if(slowa[j] > slowa[j+1])
         {
            tmp = slowa[j];
            slowa[j] = slowa[j+1];
            slowa[j+1] = tmp;
         }             
      }
   }
   
   cout << "Twoje posortowane slowa to: ";
   
   for(int i = 0; i < ileS; i++)
      cout << slowa[i] << " ";
   
   return 0;
}
kunegundek
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 22
Dołączył(a): poniedziałek, 18 czerwca 2012, 22:16
Lokalizacja: Nasale (Opolskie)

Re: Ciekawe wykorzystanie sortowan :)

Postprzez Morfidon » sobota, 16 lutego 2013, 14:37

No i fajnie ;) Mała uwaga w linii 25 nie potrzebujesz nic przypisywać do zmiennej tmp, nie wykorzystujesz jej nigdzie zanim coś do niej nie przypiszesz więc po co?
Morfidon
Administrator
Administrator
 
Posty: 1324
Dołączył(a): wtorek, 5 sierpnia 2008, 21:48

Re: Ciekawe wykorzystanie sortowan :)

Postprzez gumbicp » sobota, 16 lutego 2013, 14:43

No i rzecz najwazniejsza tworzenie dynamiczne tablicy powinno wygladać tak :
Kod: Zaznacz cały
main()
{
....

string *slowa = new string[ileS];

...
kod
...

delete [] slowa;
return 0
}

gumbicp
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 15
Dołączył(a): środa, 25 stycznia 2012, 08:47

Re: Ciekawe wykorzystanie sortowan :)

Postprzez kunegundek » sobota, 16 lutego 2013, 16:56

No macie racje :-) Z tą zmienną tmp to się machnąłem, bo przypomniało mi się jakieś inne sortowanie, a że jakoś szczegółowo kodu przed wrzuceniem nie sprawdzałem to jak widać ;) A co do dynamicznej tablicy to racja tylko, że początkowo chciałem zrobić funkcję do sortowania i miałem problemy z dynamiczną tablicą przesyłaną do funkcji. A później to nie wiem dlaczego nie zmieniłem :D A tak ogólnie to ładnie piszę kod? :) Bo chcę się od początku uczyć estetyki w kodzie :)
kunegundek
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 22
Dołączył(a): poniedziałek, 18 czerwca 2012, 22:16
Lokalizacja: Nasale (Opolskie)

Re: Ciekawe wykorzystanie sortowan :)

Postprzez Morfidon » sobota, 16 lutego 2013, 17:32

AAA tak źle zadeklarowałeś zmienną. Gumbicp dobrze Cię poprawił, nie zauważyłem. To co zrobiłeś było bardzo źle. Co do estetyki kodu - wszystko dobrze :)
Morfidon
Administrator
Administrator
 
Posty: 1324
Dołączył(a): wtorek, 5 sierpnia 2008, 21:48

Re: Ciekawe wykorzystanie sortowan :)

Postprzez kunegundek » sobota, 16 lutego 2013, 17:36

Hehe tak:) Morfidon, a jest jakaś lekcja, w której jest pokazane trochę o przesyłaniu dynamicznych zmiennych do funkcji :) Bo trochę się z tym męczyłem i teoretycznie robiłem dobrze, ale coś nie działało jak powinno:)
kunegundek
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 22
Dołączył(a): poniedziałek, 18 czerwca 2012, 22:16
Lokalizacja: Nasale (Opolskie)

Re: Ciekawe wykorzystanie sortowan :)

Postprzez Morfidon » sobota, 16 lutego 2013, 17:53

Lekcja 23.
Morfidon
Administrator
Administrator
 
Posty: 1324
Dołączył(a): wtorek, 5 sierpnia 2008, 21:48

Re: Ciekawe wykorzystanie sortowan :)

Postprzez kunegundek » sobota, 16 lutego 2013, 20:18

Aha no to dzięKI:)
kunegundek
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 22
Dołączył(a): poniedziałek, 18 czerwca 2012, 22:16
Lokalizacja: Nasale (Opolskie)


Powrót do C++

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron