Losowanie n liczb z pliku tekstowego bez użycia tablic.

Problemy i ich rozwiązania w C++.

Losowanie n liczb z pliku tekstowego bez użycia tablic.

Postprzez bartus0492 » czwartek, 23 stycznia 2014, 16:20

Witam mam niestety problem z którym nikt nie może mi pomóc, może tutaj ją znajdę. Mam projekt który musi wczytywać liczby z pliku. Dokładnie to użytkownik podaje ile liczb chcę wylosować z pliku. Program wczytuje mi liczb dodatnie, ujemne, czy też z literką e. Najważniejszym warunkiem w tym projekcie jest NIE UŻYWANIE TABLIC. Przeczesałem wiele stron ale każdy używał tablic. Czy ma Pan może jakiś pomysł na rozwiązanie tego problemu? Mój kod na którym jestem obecnie wygląda następująco:

Kod: Zaznacz cały
#include <iostream>
#include <fstream>
#include <string>
#include <time.h>
using namespace std;
int main()
{
   string liczba;
   ifstream plik;
   plik.open("liczby.txt");
if( plik.good() == true )
   {
    cout << "Uzyskano dostep do pliku!" << endl; 
       while(!plik.eof())
      {
      plik >> liczba;
      cout << liczba << endl;
      }
} else
cout << "Nie znaleziono pliku!" << endl;
return 0;   
}
bartus0492
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 9
Dołączył(a): piątek, 17 stycznia 2014, 12:45

Re: Losowanie n liczb z pliku tekstowego bez użycia tablic.

Postprzez Morfidon » czwartek, 23 stycznia 2014, 16:26

No to zamiast zapisywać od razu je wyświetlaj na ekran. Podaj dokładną treść zadania. Możesz też skorzystać z czegoś takiego jak np. Lista: http://cpw.net.pl/c++/artyku%C5%82/275/
Morfidon
Administrator
Administrator
 
Posty: 1327
Dołączył(a): wtorek, 5 sierpnia 2008, 21:48

Re: Losowanie n liczb z pliku tekstowego bez użycia tablic.

Postprzez bartus0492 » czwartek, 23 stycznia 2014, 16:31

Temat: Wybieranie z pliku tekstowego liczb.

- Wykonujemy operacje na plikach. Nie wolno wczytywać do tablicy i operować tablicą. W przypadku testów, losowość, gdzie jest zasadna
*** WYMAGANIA DO PROJEKTU ***
• Dokumentacja – zawiera sformułowanie zadania, schemat blokowy całego programu (ogólny, na wysokim poziomie szczegółowości) schematy blokowe wybranych ważnych podprogramów
• Program powinien być napisany w sposób strukturalny – podział na podprogramy, w jednym podprogramie powinny być umieszczone inne podprogramy
• Tam gdzie jest to uzasadnione, możliwie należy korzystać z plików (dane, wyniki, należy zapisywać w plikach)
• W zadaniu rozważmy max jego zakres, tzn. co można w nim najwięcej zrobić

Co do tematu to liczby powinny być wczytywane z pliku oraz to mają być liczby np. 0.05; -5; 1.2e5; 725; itd…. Czyli mogą być pierwiastki, potęgi, z tym e, z przecinkiem itd…
*Mam stworzyć plik i zapisać tam ileś liczb z plusem, minusem i literką e. Potem mam wsprawdzić czy jest dostęp do pliku czy też nie. Wprowadzić ile liczb ma mi wylosować z pliku i wypisać je(a wszystko bez użycia tablic).. Tyle dowiedziałem się jak byłem na konsultacjach.


To jest cała treść zadania, niestety na wykładach nic się nie nauczyłem bo pan profesor nie potrafi wytłumaczyć.. To co umiem w C++ to nauczyłem się z kursów video..
bartus0492
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 9
Dołączył(a): piątek, 17 stycznia 2014, 12:45

Re: Losowanie n liczb z pliku tekstowego bez użycia tablic.

Postprzez Morfidon » czwartek, 23 stycznia 2014, 16:33

Skorzystaj w takim razie z listy, którą zaprezentowałem Ci wyżej.
Morfidon
Administrator
Administrator
 
Posty: 1327
Dołączył(a): wtorek, 5 sierpnia 2008, 21:48

Re: Losowanie n liczb z pliku tekstowego bez użycia tablic.

Postprzez bartus0492 » czwartek, 23 stycznia 2014, 16:59

tylko w jaki sposób? pierwszy raz widzę tą listę na oczy... przy pomocy tej listy mam losować z pliku?
bartus0492
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 9
Dołączył(a): piątek, 17 stycznia 2014, 12:45

Re: Losowanie n liczb z pliku tekstowego bez użycia tablic.

Postprzez Morfidon » czwartek, 23 stycznia 2014, 17:16

Lista nie służy do losowania, ale jest to alternatywa do zapisywania danych. Tzn. alternatywa dla tablicy.

Nie masz nigdzie napisane, że masz robić losowanie. Po przeczytaniu jeszcze raz. " (dane, wyniki, należy zapisywać w plikach)" po prostu masz zapisać wyniki w innym pliku. Jeśli losowanie dopowiedziane zostało "słownie" to skorzystaj z listy jak nie wolno korzystać z tablic lub po prostu podczas czytania liczby z pliku losuj czy tą liczbę zapisać do pliku wynikowego. Losowanie liczb masz w 25 lekcji video kursu C++.
Morfidon
Administrator
Administrator
 
Posty: 1327
Dołączył(a): wtorek, 5 sierpnia 2008, 21:48

Re: Losowanie n liczb z pliku tekstowego bez użycia tablic.

Postprzez bartus0492 » czwartek, 23 stycznia 2014, 23:22

a istnieje jakiś prostszy sposób?
bartus0492
Początkujący
Początkujący
 
Posty: 9
Dołączył(a): piątek, 17 stycznia 2014, 12:45

Re: Losowanie n liczb z pliku tekstowego bez użycia tablic.

Postprzez Morfidon » piątek, 24 stycznia 2014, 23:01

Nie przychodzi mi niestety żaden inny na myśl. To nie jest aż tak trudne do napisania - dla os. początkującej możliwe, że tak. Niestety zanim pójdzie się na studia warto już mieć dobrze ogarnięte podstawy bo inaczej ciężko od razu ogarnąć coś trudniejszego. Spróbuj poćwiczyć wpierw pisząc prostsze rzeczy.
Morfidon
Administrator
Administrator
 
Posty: 1327
Dołączył(a): wtorek, 5 sierpnia 2008, 21:48


Powrót do C++

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości